Mamalief Kraamzorg
INFO@MAMALIEF.NL / 06 - 81 36 58 92
Nederlands
English
Español
Português
Photos
Forum
Home
Over Mamalief Kraamzorg
Inschrijven
Borst- en flesvoeding
Zwanger
Kwaliteit
Zwanger

Zwanger worden?

 

Voor wie zwanger wil worden zijn een aantal zaken belangrijk: een gezonde leefstijl, plezierige seks en foliumzuur. In bepaalde gevallen is het zeer aan te raden tijdig advies te vragen aan de huisarts. Verder is het nuttig na te denken over de financiële gevolgen van gezinsuitbreiding. Soms worden paren niet spontaan zwanger.

Voor uitgebreide achtergrond informatie is het boek “Zwanger worden, Handboek voor kinderwensers en twijfelaars” een aanrader. Het is geschreven door Mariël Croon. ISBN 9080811319

Leefstijl
Een gezonde leefstijl om zwanger te worden betekent: niet roken, geen alcohol of (soft)drugs gebruiken, geen overgewicht hebben en voldoende groente en fruit eten. Dit is geen zaak van de vrouw alleen, maar geldt voor beide partners. Genoemde zaken zijn namelijk van invloed op de hormoonhuishouding. Een gezonde leefstijl betekent voor de vrouw dat zij haar vruchtbaarheid verbetert. Voor de man draagt een gezonde leefstijl bij aan de hoeveelheid en de kwaliteit van het zaad.

Seks
Plezierig seks hebben betekent: op een ontspannen manier omgaan met vrijen om zwanger te worden. Spanning of stress kan het ontstaan van een natuurlijke zwangerschap belemmeren. Het is goed om te weten dat het bij de meeste paren ongeveer een jaar (!) duurt om -met regelmatige seks in de vruchtbare periode- zwanger te worden.

Foliumzuur
Het is zeer aan te raden dat een vrouw foliumzuurtabletten gaat slikken ongeveer 1 maand voor het stoppen met de anticonceptie (0,4 of 0,5 mg per dag). Voldoende foliumzuur is essentieel voor een goede ontwikkeling van het kindje. Het is een vitamine die van nature voorkomt in veel verse voedingsmiddelen. Om er zeker van te zijn dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt is het nodig aanvullend foliumzuurtabletten te slikken. Het advies is om dit te doen tot 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. De tabletten zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist en apotheek en ze zijn niet duur. Meer informatie is te vinden op 
www.slikeerstfoliumzuur.nl

Tijdig advies
In bepaalde gevallen is het raadzaam advies in te winnen bij de huisarts of de verloskundige over de kinderwens. Dit zogenaamde “preconceptioneel advies” is vooral belangrijk voor:

  • Vrouwen met ziekten waarvoor zij een medisch specialist bezoeken of regelmatig medicijnen gebruiken 
  • Paren met een erfelijke ziekten in de familie
  • Paren met een familieband

Kijk voor meer informatie op www.zwangerwijzer.nl of op www.slimmerzwanger.nl

Financiële gevolgen
Wie er over nadenkt om zwanger te worden, doet er goed aan om ook eens de financiële gevolgen daarvan in kaart te brengen. De volgende vragen kunnen daarbij aan de orde komen.

  • Gaat één van beide minder werken?
  • Wat betekent dit voor het maandinkomen?
  • Is er kinderopvang nodig en welke soort kinderopvang?
  • Wat zijn de fiscale mogelijkheden rond kinderopvang? Wat is aftrekbaar en wat niet?
  • Is de huidige woning geschikt voor gezinsuitbreiding?
  • Moet er worden verbouwd?
  • Welke spullen zijn er nodig en wat kosten die?
  • Wat kost een kind ongeveer per maand? En in de toekomst?

In het algemeen blijkt het krijgen van een kind het inkomen te verminderen en de kosten te verhogen. Dubbel prijs dus! Het is dan ook verstandig van te voren te bedenken hoe deze verandering opgevangen kan worden. Ook de verdeling werk/privé verandert bij de meeste paren na het krijgen van een kind. Hoe beter je bent voorbereid, des te meer kan je genieten van de komst van de kleine!

Kijk voor meer informatie op  www.nibud.nl of www.minszw.nl.

Niet spontaan zwanger
Ondanks een gezonde leefstijl en een jaar lang plezierige seks komt het voor dat paren niet spontaan zwanger worden. Het is hoe dan ook raadzaam de huisarts te raadplegen. De huisarts kan een oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek doen of hiervoor verwijzen naar de gynaecoloog. Er wordt beoordeeld of de voorwaarden om zwanger te worden aanwezig zijn. Zijn die voorwaarden aanwezig, dan is een behandeling vaak nog niet nodig. Als er wel afwijkingen zijn, wordt de oorzaak daarvan zo mogelijk weggenomen en/of wordt gestart met medische begeleiding van de voortplanting, zoals bijvoorbeeld IVF.

Kijk voor meer informatie op www.freya.nl